-
By: petrecericopii
-
septembrie 17, 2015
Pasi organizare petreceri copii
Cum sa organizezi o aniversare reusita pentru copilul tau?
Ziua de nastere e la fel de importanta si pentru parinti si pentru copii. Invatati-i inca de foarte mici ce inseamna o petrecere si pregatiti-i dinainte pentru petrecerile lor sau ale prietenilor, vorbindu-le cu entuziasm si bucurie despre subiectul asta.
Explicati-le bucuria de a aniversa, de a oferi si de a primi cadouri. Lasati-i sa aleaga singuri cadourile pentru prietenii lor, invatati-i de acasa sa cante “la multi ani” si explicati-le semnificatia momentului: cine, de ce si in cate lumanari sufla.
Nu uitati ca petrecerile sunt pentru copii si ocazii de a se imbraca cu lucrurile preferate; ajutati-i sa-si aleaga imbracamintea si realizati impreuna costume inedite pentru petrecerile cu tema.
Incercati sa-i implicati cat mai mult pe copiii mai marisori in sarbatorirea zilei lor de nastere: cam cu o luna si jumatate inainte de eveniment, intrebati-i ce-si doresc sa faca, daca viseaza la ceva anume, daca le-a placut in mod deosebit una din petrecerile la care au fost. E posibil sa isi doreasca altceva decat va imaginati dvs.: o vizita la Zoo, la Acvariu sau la circ, bilete la meci, o drumetie etc.
Pasi organizare petreceri copii
Cum va usurati munca?
Formula perfecta implica organizarea petrecerii in alta parte decat acasa, angajarea unei echipe de animatori care sa-i distreze pe copii si a unei firme de catering care sa pregateasca si sa serveasca gustarile, bauturile si tortul. Totusi, o astfel de petrecere poate ajunge sa coste destul de mult. Cu un minim de organizare insa, pot fi organizate si acasa, cu bani mai putini, petreceri foarte reusite.
Pasii in organizarea unei petreceri de copii sunt:
- Tematica
- Durata
- Locatia
- Invitatii
- Invitatiile
- Meniul
- Jocuri
- Cadouri
Cateva sugestii de inceput care va pot usura munca:
- Imprimati Planul de bataie pus la punct de noi sau inspirati-va din acesta ca sa va intocmiti propriul Plan. In acest fel, sigur nu veti uita nimic;
- Incepeti sa cumparati majoritatea lucrurilor necesare (in special cele neperisabile) de indata ce ati fixat data petrecerii si ati ales tema, astfel incat sa nu va aglomerati in saptamana dinainte de eveniment;
- Cereti ajutorul rudelor si prietenilor, mai ales daca au talente speciale (stiu sa picteze, sa cante, sa faca trucuri magice, sa gateasca). Asigurati-va ca macar o persoana va ramane dupa petrecere sa va ajute sa faceti curat;
- Nu uitati ca cei mai importanti sunt copiii: sarbatoritul si invitatii. Asigurati-va in primul rand ca prietenii copilului vor veni la petrecere, pregatiti cateva jocuri si ganditi-va ca toate celelalte detalii (modelul de servetele, sandvisurile cu pateu de rata, dulciurile de la cea mai grozava cofetarie din oras) sunt importante mai degraba pentru dvs. si pentru ceilalti adulti decat pentru cei mici.
Cu tematica sau fara? Idei tematica petrecere copii
Daca va hotarati sa dati o petrecere, alegeti o tema impreuna cu copilul. Nu e obligatoriu, dar va va usura munca de organizare si deciziile pe care le veti lua in continuare: ce tort, ce decoratiuni, ce muzica, ce animatie?
Invalid Displayed Gallery
Iata cateva exemple de tema:
- Pirati
- Printese
- Dinozauri
- Extraterestri
- Personaje de desene animate “ Spiderman, IronMan, trenuletul Thomas, Cars, Winnie the Pooh, Barbie, Elmo etc.
- Culoarea sau sportul preferat al copilului.
- Carnaval – daca ziua copilului cade imediat dupa vreo serbare scolara sau alt eveniment pentru care toti parintii au fost nevoiti sa faca rost de costume, organizati o aniversare-carnaval. Toata lumea se va bucura sa mai poata folosi o data costumele inainte sa ramana mici! Organizati o parada cu toate costumele si acordati premii: pentru costumul cel mai amuzant, cel mai fioros, cel mai colorat etc. Important e ca fiecare copil sa primeasca un premiu.
- Micii cofetari cumparati de la cofetarie fursecuri simple si oferiti-le copiilor tot ce trebuie ca sa le decoreze: glazura de culori diferite, tuburi cu frisca, stafide, fructe confiate, bombonele. Daca va pricepeti la copt prajituri, preparati dvs. un aluat de fursecuri, intindeti-l pe plansete si lasati-i pe copii sa decupeze cu ajutorul formelor speciale si sa decoreze fursecurile. Pregatiti cateva jocuri cu care sa-i tineti ocupati pana cand “opera†lor e gata sa fie scoasa din cuptor.
- Pizza party aceeasi idee ca si la Micii cofetari, doar ca in loc de fursecuri veti pregati blaturi de pizza de dimensiuni mici si cat mai multe topping-uri.
- Petrecerea ursuletilor – fiecare invitat isi aduce ursuletul sau alta jucarie de plus preferata. Organizati o parada a ursuletilor, in care fiecare copil isi prezinta jucaria: cum se numeste, de cand o are etc. Serviti biscuiti in forma de ursuleti, comandati un tort in forma de ursulet, oferiti fiecarui invitat o punguta cu ursuleti din jeleu.
Cand (si mai ales cat) sa dureze petrecerea pentru copii
Daca aveti doi copii care isi sarbatoresc ziua de nastere la mai putin de o luna distanta, puteti da o singura petrecere pentru amandoi. Poate ca printre copiii prietenilor, vecinilor sau rudelor mai este cineva nascut cam in aceeasi perioada ca si copilul dvs.: incercati sa negociati cu parintii organizarea unei singure petreceri, pentru care veti imparti si costurile si efortul.
Cand planificati petrecerea, nu uitati ca prichindeii se plictisesc foarte repede, iar dupa ce obosesc si isi pierd interesul situatia tinde sa scape de sub control. Oricat v-ati dori sa sarbatoriti cum se cuvine ziua juniorului, va va fi mai usor sa limitati de la inceput petrecerea la 2-3 ore. Un alt avantaj in organizarea unei petreceri scurte: se reduc proportional si costurile! Inchirierea spatiului costa mai putin, animatia la fel; nu e nevoie sa pregatiti o masa propriu-zisa, ci doar sa serviti cateva gustari usoare etc.
De asemenea, este o idee buna ca petrecerea sa aiba loc dupa amiaza, nici prea devreme, astfel incat copiii sa aiba timp sa-si faca somnul de pranz, dar nici prea tarziu, astfel incat sa nu va apropiati prea mult de ora de culcare si semnele oboselii sa inceapa sa se faca simtite. Pentru copiii foarte mici, care sunt de obicei mai odihniti si mai bine dispusi dimineata decat dupa amiaza, poate fi mai indicat sa organizati petrecerea la 9-10 a.m. Daca cei mai multi dintre invitati au sub 2 ani puteti scurta si mai mult petrecerea: o ora si jumatate este absolut suficienta!
Unde are loc petrecerea? Sfaturi locatii petreceri copii
Ideal ar fi sa nu platiti pentru locatie; daca locuiti intr-un apartament destul de spatios sau, si mai bine, intr-o casa cu o curte cat de mica, organizati petrecerea acasa. Poate ca aveti o ruda care sta la casa si e de acord sa tineti petrecerea acolo. Daca nu se poate altfel, cautati un spatiu de inchiriat: o gradinita, o cofetarie, un spatiu de joaca special amenajat, un mic restaurant, o sala de teatru pentru copii etc.
Invitatii la petrecere copii- cine vine?
Filosofia populara spune ca petrecerea pentru copii cea mai reusita este cea la care invitatii sunt in acelasi numar cu varsta copilului, plus unu. Asadar, la aniversarea de 4 ani a copilului ar trebui sa vina 5 invitati. Nu e intotdeauna posibil insa: prietenii dvs. au toti copii cam de aceeasi varsta, copilul are si el prieteni de la gradinita, mai apar pe lista rude si vecini… Incercati totusi, daca tineti petrecerea acasa, ca numarul invitatilor sa nu fie mai mare de 10.
Invitatiile pentru copii la aniversari copii
Transmiteti invitatiile (prin posta, personal, telefonic sau prin email) cu 2-3 saptamani inainte, astfel incat sa fiti siguri ca toata lumea va fi disponibila. E important sa nu faceti invitatia doar verbal. Ca si dvs., parintii copiilor invitati au o mie de lucruri de facut in fiecare zi, astfel incat peste 2 saptamani puteti sa va treziti ca au uitat de mult de petrecere. Inmanati-le si un cartonas pe care ati imprimat urmatoarele informatii: data, locul, orele intre care va avea loc petrecerea, daca invitatii trebuie sa vina intr-o anumita tinuta sau sa aduca ceva, daca se va servi o masa propriu-zisa sau doar o gustare si tort. Nu uitati sa mentionati si nr. dvs. de telefon!
Cand copilul este destul de mare, puteti sa realizati impreuna invitatii pictate sau obtinute prin tehnica scrapbooking. Daca toti parintii folosesc in mod curent e-mailul, transmiteti invitatia si electronic. Puteti folosi, de exemplu, un format special de pe site-ul evite.com.
Copilul dvs. a fost invitat la o petrecere? Imediat dupa ce primiti invitatia sunati parintii si anuntati daca puteti ajunge sau nu. Daca nu puteti onora invitatia, sunati in ziua petrecerii si felicitati parintii pentru aniversarea copilului. E un gest pe care il poate face chiar copilul dupa varsta de 5-6 ani.
Jocurile sau alte idei petrecere copii
Chiar daca petrecerea nu va tine decat 2-3 ore, e bine sa aveti pregatita dinainte o lista cu activitati care ii vor incanta pe copii si vor face timpul sa treaca foarte repede. Iata cateva idei usor de pus in practica:
1. Povestea pe roluri
Pregatiti fotocopii cu personajele din povestea preferata a copilului sau dintr-o poveste pe care o stiu toti copiii, avand grija ca numarul de personaje sa fie acelasi cu numarul de invitati. Fiecare copil primeste o hartie cu personajul pe care il va interpreta. Ajutati copiii sa-si aminteasca scene din poveste si sa le recreeze. Lasati-i sa improvizeze, sa modifice povestea asa cum vor ei.
O alta varianta pentru copiii mai mari: copii stau asezati in cerc, unul dintre ei incepe cu “a fost odata ca niciodata” iar ceilalti trebuie sa continue povestea folosindu-si imaginatia.
2. Scaunelele muzicale
Asezati in centrul camerei cateva pernute sau scaunele si lasati copiii sa danseze de jur-imprejurul lor. Cand opriti muzica, fiecare copil trebuie sa se aseze pe un scaun. La runda urmatoare, puneti unul din scaune deoparte, astfel incat sa fie mai multi copii decat scaune. Copilul care ramane in picioare cand se opreste muzica va iesi din joc. La runda urmatoare, mai puneti deoparte un scaun, si tot asa, pana cand in joc ramane un singur copil. Acordati-i castigatorului un mic premiu: o acadea, o foaie cu abtibilde, o masinuta.
3. Desen pe baloane
Oferiti-le copiilor cate un balon si o carioca si cereti-le sa deseneze fiecare un sentiment diferit: balonul vesel, balonul suparat, balonul uimit etc.
4. Statuile muzicale /statuetele muzicale
Dati muzica mai tare pentru cateva secunde si cereti-le copiilor ca atunci cand muzica se opreste sa ramana nemiscati in pozitia in care se aflau, ca niste statui. Cine rade primul iese din joc!
5. Oglinda
Copiii se aseaza in perechi: unul este oglinda iar celalalt imaginea. Oglinda trebuie sa imite tot ce face imaginea. Dupa un minut, rolurile se inverseaza si copilul care a fost imaginea se transforma, la randul lui, in oglinda si trebuie sa-l imite pe celalalt. O alta varianta pentru copiii mai micuti: un adult este imaginea, iar copiii, adunati in jurul acestuia, trebuie sa imite tot ce face.
6. Pictura murala
Studiati din timp finisajul peretilor (eventual faceti si un test intr-un colt mai putin vizibil) si, daca este posibil, acoperiti partea de jos cu foi mari de hartie fixate bine pe margini cu scotch. Lasati copiii sa deseneze pe “peretiâ€. Daca dati covorul la o parte, puteti lipi foi si de podea, din loc in loc, ca sa obtineti o suprafata de desen mai mare. Aveti grija sa dezlipiti foile de indata ce petrecerea s-a terminat, astfel incat scotch-ul sa nu apuce sa lase urme pe pereti si podea sau, si mai bine, folositi banda adeziva repozitionabila, care nu lasa urme dupa ce a fost inlaturata.
7. Cautarea comorii
Ascundeti prin casa diferite indicii care sa conduca, in final, la gasirea “cufarului†cu comoara. Aceasta poate fi o cutie plina cu dulciuri, jucarioare sau chiar obiectele necesare pentru jocul urmator: masti de carton, cate 3-4 creioane legate cu panglica, creta colorata (daca aveti la dispozitie si o curte pentru desene pe asfalt), un set cu tot ce trebuie pentru facepainting etc.
Am enumerat aici numai cateva idei de jocuri si activitati care ii pot bucura pe cei mici la o petrecere, dar lista este practic nesfarsita: pantomima, baloane de sapun, telefonul fara fir, karaoke etc. Important e sa va hotarati din timp de cate activitati veti avea nevoie, sa alegeti activitatile si sa aveti pregatite materialele necesare pentru fiecare, eventual grupate in cutii si cu titlul activitatii scris pe cutie. De asemenea, este important ca materialele sa va ajunga pentru toti invitatii, astfel incat sa nu se simta nimeni lasat pe dinafara. Daca nu sunteti 100% siguri cati invitati vor fi, e mai bine sa aveti cu 1-2 seturi de materiale in plus.
Pentru copiii sub 3 ani nu sunt necesare jocuri multe si nici prea complicate; este posibil ca, doar punandu-le la dispozitie jucariile copilului dvs., micii invitati sa se simta foarte bine. Baloanele, gustarile si muzica for face restul.
Cadouri pentru invitati??
Daca planuiti sa organizati diverse jocuri competitive sau o parada a costumelor, pregatiti si mici premii pentru castigatori. Ideal ar fi ca la sfarsit fiecare copil sa plece acasa cu un premiu. In unele tari se practica si oferirea de mici cadouri din partea sarbatoritului tuturor copiilor invitati, in semn de multumire pentru darurile primite de la acestia. La plecare sau inainte de momentul desfacerii cadourilor de catre sarbatorit, toti invitatii primesc pungute identice continand obiecte de valoare mica (creioane colorate, mici jucarii de plastic, mini-puzzles, reviste pentru copii, cd-uri cu muzica etc.), cateva bomboane si, eventual, un mic mesaj de multumiri.
Alte detalii in organizarea unei petreceri de copii
Coltul creativ
Asigurati-va ca exista un colt unde copii se pot retrage putin din vartejul petrecerii pentru a se odihni. Adunati cateva perne sau scaunele in jurul unei masute si oferiti-le, daca vor, desene pentru colorat si creioane, plastilina, jocuri de construit sau materiale pentru lucru manual. Pe net gasiti o gramada de pagini de colorat si jocuri simple de gandire, pe care nu trebuie decat sa le imprimati.
Muzica
Nu uitati de muzica! Toti copiii, chiar si cei foarte mici, adora muzica si dansul. Daca organizati petrecerea acasa sau spatiul pe care l-ati inchiriat nu asigura si fondul sonor, va trebui sa pregatiti dinainte un playlist sau cateva cd-uri cu muzica preferata a copilului. Daca la petrecere participa si adulti, carora urmeaza sa le serviti masa sau gustarile intr-o incapere separata, asigurati-va ca va fi muzica si acolo.
Aniversarea: prilej de bucurie intre prieteni
E important pentru copil sa aiba prieteni? Fara indoiala! Nu numai pentru ca se joaca si se distreaza impreuna cu ei, dar si pentru faptul ca invata sa-si imparta problemele, invata de la prieteni lucruri pe care parintii si cercul familial nu le pot oferi intotdeauna. Familia e un spatiu de protectie pentru copil: acolo e mereu cineva care il ingrijeste, il asculta, il adora neconditionat. In lumea din afara, inclusiv cu prietenii, lucrurile stau altfel: copiii de aceeasi varsta il vad ca pe o persoana cu parti bune si mai putin bune si sunt liberi sa il accepte sau nu.
De ce e bine sa aiba prieteni?
* Avand prieteni de aceeasi varsta, copilul invata caracteristicile fiecaruia, vede cum fiecare prieten il percepe in mod diferit, dar si cum se rezolva probleme comune varstei;
* Raportandu-se la ceilalti, copilul invata care-i sunt puterile fizice si intelectuale.Copiii se compara mereu intre ei (cine alearga mai repede? cine stie mai multe? cine deseneaza mai frumos?) si invata unul de la celalalt;
* Avand prieteni, copilul invata sa se simta in siguranta si in afara cercului familial, ceea ce il va ajuta sa devina autonom.
Cum putem ajuta copilul sa-si faca prieteni?
- Dati-i ocazia sa isi intalneasca prietenii fie invitandu-i acasa (ocazie cu care ii si cunoasteti mai bine), fie organizand diverse activitati sau excursii cu ceilalti parinti;
- Incurajati copilul, inca de foarte mic, sa-si exprime preferintele si creati conditiile pentru a cunoaste copii de varsta lui: participati la activitatile extrascolare, mergeti in parc si in vizite, invitati acasa copii din vecinatate, colegi de scoala etc;
- Fiti prezenti in prieteniile copiilor, cereti sa-i intalniti si dvs. pe parintii prietenilor;
- Respectati personalitatea copilului: nu-l obligati sa devina prieten cu copilul prietenilor dvs.
Taguri: pasi organizare petreceri copii, idei petrecere copii, pasi aniversare copil, aniversari copii, accesorii petrecere copii